Jakt för överlevnad

Jakt för överlevnad

Vi människor har jagat i alla år och det finns spår av jakt så långt som man kan datera den moderna människan. Det är en uråldrig syssla som var livsviktig av flera olika anledningar, men det viktigaste var givetvis att man fick mat från bytet som man fällde. Samtidigt begick man även byteshandel med exempelvis djurpälsar med sina grannar och andra jägare.

Idag bedrivs det inte så mycket jakt för överlevnad, eftersom de flesta moderna samhällen klarar sig utan jakt. Istället föder de upp djur för slakt och planterar egna grönsaker, förvarar matprodukter och bakar bröd. Det finns dock en del samhällen som fortfarande bedriver jakt för att överleva, så som Masaifolket i Afrika samt andra stammar världen över som inte är intresserade av det moderna samhällen.

Överlevnadskunskaper

Det man däremot kan behöva idag är kunskaper för att överleva i vildmarken om man skulle råka gå vilse eller om man måste befinna sig på en plats utanför civilisationen en längre tid. Vi talar om livsviktiga kunskaper, så som jaktmetoder, hur man flår ett byte och hur man håller sig varm även under kalla nätter genom att göra upp en eld.

Jaktlicens och överlevnadskurser

I Sverige måste du som jagar ha jaktlicens. Detta är något som både är nyttigt och viktigt för de flesta som rör sig ute i skog och mark. Du behöver inte jaga flitigt för att ta jaktlicens, men det är ändå bra kunskaper att ha med sig eftersom att man aldrig vet när man behöver dem. Det finns även möjlighet att gå på överlevnadskurser.

Rovdjur i svensk skog

Tänker man på vikten av överlevnadskurser i vildmarken och jaktlicens, så är det extra bra att ha med sig dessa kunskaper om man skulle råka stöta på ett rovdjur. I Sverige kan man möta både björnar och vargar, även om de oftast är skygga och håller sig på avstånd. Skulle man möta ett aggressivt rovdjur så är det livsviktigt att veta hur man hanterar situationen.

Comments are closed.